MERCHANT RESIDENTIAL

MERCHANT RESIDENTIAL
IN GLASGOW

Proposal for the gateway to Merchant City
LET US KNOW YOUR THOUGHTS

Our proposal

Welcome to our project website for Merchant Residential in Glasgow, a proposed residential development.
Our proposals and ambitions continue to be to rejuvenate the corner site into Merchant City.
We are submitting a new plan to Glasgow City Council and hope this site will help you see the journey we are on to rejuvenate the site and the options available.
We are seeking community engagement at this early stage of our new residential proposal and would encourage those with an interest to give us their thoughts.
FIND OUT MORE

MERCHANT RESIDENTIAL

SITE AT GEORGE STREET, HIGH STREET AND SHUTTLE STREET, INCLUDING NICHOLAS STREET, GLASGOW
FIND OUT MORE
North Street
Duke Street

News

LET US KNOW YOUR THOUGHTS
It's the final week of our pre-application Don't worry we will be open to feedback throughout the planning period but
Read more.
FEEDBACK WELCOMED ON PROPOSAL
Following our public consultation, held on Thursday 14th June, we welcomed feedback received on the day about our new proposal
Read more.
NEW PLAN PROPOSED FOR RESIDENTIAL
New plans for residential accommodation at the gateway to Merchant City have been announced by Structured House Group (SHG) following
Read more.

CONTEXT AND SITE LOCATION

Structured House (Merchant Residential) Ltd. is in the process of preparing a planning application which seeks the erection of a mixed use development comprising a mix of one and two bed apartments, conference, offices, retail, public house, licensed restaurants, leisure uses, associated access, servicing, landscaping and other physical works at the corner of George Street and High Street. A Proposal of Application Notice was submitted to Glasgow City Council in April 2018 advising the Council of the preparation of the planning application. Following the consultation, we hope to present the next iteration of designs following our review of the feedback we receive.
FIND OUT MORE

LOCATION

OUR JOURNEY

Historical timeline

Mapping the history of the site to the present day.

Existing site plan with PAN boundary line

Outline of the site in red, our development aims to redefine an important junction in the city, acting as a 'gateway' as described in the GCC's City Centre Strategy and Action Plan (2014-2019).

Constraints

Network Rail Tunnel - the site's key constraint lies below ground i.e. the Network Rail tunnel connecting Queen Street Station to the west and High Street to the east. Its presence across the site is problematic and will dictate a particular complex structural solution.

CONSIDERATIONS

LISTED BUILDING

The development site surrounds a Category B listed building, 215 High Street, which remains in separate ownership, and will remain as a neighbour. The setting of the listed building will be safeguarded.


THEMED GARDEN

A temporary 'themed’ garden area to the north of Nicholas Street and onto George Street was created by GGC DRS in 2012 to tidy up an area of waste ground in advance of the Commonwealth Games in 2014. This incorporates stones excavated

from the adjacent site, constructed into an ornamental ‘well’ surrounded by newseating areas. It has been agreed with GCC Planning these will be relocated within a newly created public realm.


GCC STALLED SPACES

In 2008 Glasgow City Council launched the ‘Stalled Spaces’ initiative to allow
local community groups to inhabit vacant and derelict urban land for temporary periods of up to five years.

The ‘Greyfriars Garden’ opened in 2012 on land leased from Scottish Enterprise and has provided a community growing space for local residents. Through agreement with Scottish Enterprise and Glasgow City Council, there is possibility to reintroduce a community growing space to the area. It would be the intention to relocate the sculptural artworks and interpretation material currently on site into the new public space.

OPPORTUNITIES

The proposed development seeks to respond to the Conservation Area and offer opportunities for the building and the site beyond its immediate boundaries by;
  • enhancing the existing character of the Conservation Area by restoring townscape, streetscape and density to the site, including protecting significant views into and out of the area along George Street, High Street and Shuttle Street
  • acknowledging the ‘gateway’ point of transition at the corner of High Street and George Street between northern, eastern and central parts of the city by enhancing the town and streetscape by removing the existing buildings which are detrimental to its surroundings visually, economically and in urban design terms
  • being of a high standard of design, whilst maintaining, supporting and reinvigorating the historic street pattern by enhancing engagement and use of Nicholas Street
  • enhancing and supporting the immediate street environment with responsive and active frontages including the provision of further pedestrian circulation space at the High Street / George Street corner, and the creation of a new ‘pend’ connecting George Street to the pedestrian route and public green space to the south
  • supporting and contributing positively to the setting of the existing Category B listed building at 215 High Street
  • retaining and enhancing all the open space which contributes positively to the historic character of the area though detailed landscape proposals
  • At this early stage we do not have definitive drawings and will update the site going forward
Sketch of open public space

URBAN MASSING OPTIONS

URBAN MASSING

Public Consultation boards above

Why we chose Option ‘A’
  • Enhances the existing and emerging character of the Central Conservation Area by restoring townscape, streetscape and density to the site
  • The perimeter urban block respects the historic street pattern
  • The buildings primary ‘datum’ sits below that of the TIC building
  • The increased ‘crown’ to the crossroads acknowledges the ‘gateway’ nature of the site and marks the point of transition between the Character Areas of the Central Conservation Area
  • The reduced height of the building onto Shuttle Street acknowledges the narrowing of the street width and the mass of the TIC Building adjacent
  • Retaining and enhancing open public space to the interior of the site
  • Contributing positively to the setting of the existing Category B listed building by creating a ‘pavilion’ book-end to Nicholas Street
  • Improving physical connections to and throughout the site
  • Maximising active ground floor uses for local and emerging businesses

GET IN TOUCH

Send Message

Our Partners

Copyright © 2018 Merchant Residential - All Rights Reserved.
Privacy Policy
GDPR Requests
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram